Vots jór fejvryt fůd

7. února 2015 v 21:24 | Lenin |  Kecy v kleci
Víte, za co jsem fakt vděčná? Že už nemám angličtinu.

Dnes se ode mne očekává referát o Mužově nejoblíbenějším dlabanci. Oblíbené jídlo, zdánlivě primitivní problematika. Byla by, kdyby tím strávníkem nebyl člověk, který snad nikdy talíř s žádnou potravinou neodmítl, a který se nad každým soustem tváří, jako by na celičkym světě neexistovalo nic lepšího.


4) Jeho nejoblíbenejší jídlo?

Chce se mi to odbýt větou, že jeho nejoblíbenější jídlo je prostě jídlo. Taky bych mohla natáhnout ruku, štípnout ho do stehna, zeptat se a spokojit se s první odpovědí. Ale ne, fajn, zamyslím se.

V dobách, kdy jsem byla kuchařský miminko a teprve jsem této nové životní disciplíně přivykala, mě Muž často prosil, abych pro něj udělala plněný papriky, protože je nadevše miluje. Prosil vytrvale, často a urputně a já tehdy vážně měla pocit, že tohle jídlo je jeho TOP. Jenže od té chvíle, kdy zjistil, že když bude něco hrozně moc milovat, tak mu to uvařím, mě tímhle způsobem vydírá desetkrát do měsíce, a tak se seznam nadevše milovaných jídel poněkud natáhl.

Rozhodně by se užral plněných žampionů. Směs cibulky, šunky, slaniny a nivy v žampionovém kloboučku právě vyjmutém z trouby se každopádně řadí mezi jeho oblíbence.

Radostí se mu lesknou očka, když přijde domů s porcí vepřových jater a já mu z nich udělám stejky na cibulce, který se mu rozpadaj na jazyku. Bezbřehá vděčnost a večerní škrabkání zad zaručeno.

Pak tu máme kategorii zapečených brambor na různé způsoby. Buď s nimi v pekáčku skončí vepřová kotleta, kuřecí prsa nebo třeba i porce lososa, každopádně ale cibule, pórek, koření a hlavně přeliv ze smetany.

Taky je polívkovej. Zeleninový krémy nikdy nezklamou, a když mu k nim do misky přihodím chlebový krutonky, jsem nejlepší ženská na světě.

Miluje krupicovou kaši, ale ne ledajakou. Tchýně ho rozmazlila, a tak jí odmítá pozřít jinak, než s vrstvou granka, moučkového cukru a plátkem másla. K tomu je bezpodmínečně nutný přidat Milku. Poprvý jsem mu jí navrch nastrouhala a on mě málem zabil. To je totiž špatně. Milku musíte naporcovat na kostičky a ty pak zapustit do horký kaše, aby se tam krásně rozpustily. Jo a hlavně nesmíte zapomenout k tomu všemu nastrouhat bokem jablíčko.

A když jsme u sladkýho, tak domácí tiramisu sežere klidně celý sám a vůbec nemá potřebu se dělit.

Vařit mýmu Muži je zkrátka radost, protože i když jste v kuchyni absolutní lempl, on vždycky vylíže talíř a spokojeně poví, že to bylo dobrý.

 


Komentáře

1 Maitter z Creepfellu Maitter z Creepfellu | 7. února 2015 v 21:48 | Reagovat

Jestli výčet tohohle a všeho, co's nezmínila, znamená být v kuchyni absolutním lemplem, jsem v háji zeleném :-D
Na stejné krupičce jsem odchovaná také, nicméně Milku jsem nezkoušela. Díky za tip.
Plněné žampiony zní fakt dobře. Co mám jako kulinářský barbar udělat, abych z tebe dostala recept, přestože vůči mně nemáš žádné závazky? *kření se*

2 Lenin Lenin | Web | 7. února 2015 v 22:03 | Reagovat

[1]: Ale to je pro jídlo pro barbary, vlastně nejsložitější je oloupat brambory, když si je teda k tomu chceš dát... :-D

Kup si libovolný počet větších žampionů, podle toho kolik do sebe nafutruješ. Opatrně jim vypreparuješ nožky, aby vzniklo místo pro plnění, omyješ je, případně oloupeš tu vrchní šlupičku, ale já to nedělám.

Na másle si zpěníš cibulku, přidáš tam nasekanou šunku, slaninu a nadrobno nakrájený nožky, který ti zbyly z žampionů. Tak to dělám já, ale do tý směsi si vlastně můžeš pokrájet cokoliv, co ti chutná a co doma najdeš. Osolíš, opepříš, případně i jinak okořeníš, podle chuti a nálady.

Když se to všechno hezky orestuje a spojí, naplníš tím ty žampionový hlavičky a navrch nastrouháš nivu (nebo jiný sýr). Vyskládáš je na plech a šoupneš do trouby na 200 stupňů, dokud se sýr krásně nerozteče. Vyndáš, konzumuješ. :) My k tomu dlabem brambory na různý způsoby. Je to rychlý, ultra snadný a dobrý.

3 Maitter z Creepfellu Maitter z Creepfellu | 7. února 2015 v 22:12 | Reagovat

[2]: Má oblíbená Lenin, opravdu se to tváří, jako by to i k barbarům bylo přátelské! Díky moc :-D

4 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 8. února 2015 v 14:13 | Reagovat

Hm, a mě ještě very hart ingliš čeká tři a půl roku... Ale baví mě a je lehká :D
Já jedu hlavně na ovo-zel a asijské kuchyni, takže čímkoliv na tenhle způsob si mě osoba získá :D

5 Teeda Teeda | Web | 8. února 2015 v 23:06 | Reagovat

Mám krapet hladíček. A ty jatýrka, co se rozpadají, bych si tůůůze ráda dala. :/ :)

6 Booksholic Booksholic | Web | 9. února 2015 v 17:00 | Reagovat

Závidím. I když můj přítel není taky nijak náročný. Ale na všechno prohlásí "dalo se" "šlo to" nebo "ušlo to". Vrchol jeho chvály je "nebylo to špatný" - tudíž člověk netuší jak moc strašné to bylo. Každopadně tejnýma slovama komentuje i bagety a pizzy, takže to asi není úplně směrodatné. A také tím pádem vede objednaná pizza.. proč se s tím s*át když to nikdo neocení :-D  :-D

7 Lady I. Lady I. | Web | 9. února 2015 v 19:44 | Reagovat

Teda to čumím, jaká jsi kuchařka. :O Myslím, že pokud je někde v tom seznamu i otázka "Čím si myslíš, žes ho klofla?" tak jsi ji tímto právě taky vyplnila.
My sdílíme společnou kuchyň teprve krátce a proto zatím nejvíc bojuju hlavně s postojem "maminka to ale dělá jinak". :/

8 Lenin Lenin | Web | 9. února 2015 v 22:02 | Reagovat

[7]: Zní to, že jsem na michelinskou hvězdičku? :-D Přitom to moje vaření je takový... aby to bylo, ale nezabralo to moc času, nebo jsem u toho alespoň moc času nemusela stát. :D

Na vaření jsem ho asi neklofla, jsem v tý době uměla leda míchaný vajíčka a ještě mi dělalo velkej problém normálně nakrájet cibuli. Ale snažila jsem se, asi to ocenil. :D

Kdyby mi řekl "maminka to dělá jinak" (to udělal jen jednou u tý krupice, to jsem zkousla), vařil by si sám! :-D

9 Ell-e Ell-e | E-mail | Web | 10. února 2015 v 22:36 | Reagovat

Jo, fakt dobrý, číst si to takhle kolem jedenáctý večer.. No nic, jdu zaspat hlad a chutě. :D

10 Amelie Amelie | Web | 13. února 2015 v 18:09 | Reagovat

Děláš mi chutě, takhle rozmazlovat, to bych si nechala líbit" A plněné žampiony jsou mé oblíbené jídlo.

11 Em s tečkou Em s tečkou | Web | 14. února 2015 v 9:29 | Reagovat

A takovy vdecny stravnici jsou uplne nejlepsi! Lezou mi na nervy lidi, co neji milion veci, nimraj se v tom a soupou zeleninu z polivky na stranu, pripadne z masa vykrajujou "tlusty". Mit doma cloveka, kterymu chutna, jak varis, je radost. :-) Jinak to vypada, ze bys me asi mela pozvat na vecu :-D

12 Lenin Lenin | Web | 14. února 2015 v 19:01 | Reagovat

[11]: No mít doma takovýho nimrala, tak si vaří sám, taky mi vadí, když se někdo furt nad něčim vofrňuje. To dělá moje sestra a vždycky bych jí v tom talíři vymáchala ten její pubertální xicht. :D

Si přijeď na véču, pozvi se, vezmi sebou malýho žěnicha a družičky, já připravim malou nevěstu a uděláme zásnuby. :-D

13 Kika Kika | E-mail | Web | 14. února 2015 v 21:17 | Reagovat

tak on si průměrně inteligentní muž dokáže docela rychle uvědomit, že kdyby pokaždé ten talíř nevymetl a nepochválil, brzo by ženu přestalo bavit v kuchyni trávit jakýkoli čas... Ale já bych to taky shrnula jak Ty - nejoblíbenější jídlo je prostě jídlo :D :D

14 Cherrybumbum Cherrybumbum | Web | 18. února 2015 v 15:57 | Reagovat

Ty plněné žampiony by mohly být opravdu moc dobrý :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama